dimecres, 21 de gener del 2009

Horaris escolars i activitats extraescolars



Un dels grans problemes de la nostra organització educativa és la conciliació dels horaris escolars i dels horaris laborals. A això s’hi afegeix la necessitat de les activitats extraescolars que han de realitzar-se un cop finalitzada la jornada d’escolarització obligatòria. Habitualment, al nostre país, aquesta jornada es fa partida: de 9 a 13 hores i de 15 a 17 hores, mitja hora més amunt en alguns casos. L’horari de migdia té com a objectiu dinar i “descansar”, generalment matar el temps. Amb l’aplicació de la molt discutible sisena hora, en alguns casos aquest temps s’aprofita una mica més.
Un cop acabada la jornada, alguns infants privilegiats poden anar a casa i jugar o compartir el temps amb els seus pares (exòtica conjuntura, malauradament). Altres es submergeixen en la televisió, l’ordinador o els videojocs, fins que tenen l’edat de dedicar-se a coses pitjors. Molts altres dediquen entre una i tres hores a fer alguna activitat extraescolar, sigui en dies alterns o consecutius, de manera que allarguen la seva jornada de treball fins a les 7 o les 8 de vespre. A l’escola de música poden arribar a estar-s’hi fins a les 9 o les 10 de la nit. Després, sopar i dormir si han pogut fer els deures entre les diverses activitats.
A alguns pares ja els deu estar bé tenir els fills ocupats. Amb un bon cap de setmana i alguns regals es compensa la falta de dedicació familiar. Però la majoria, estic segur que voldrien tenir un contacte més intens amb els seus fills.
Per descomptat, arribar a casa més aviat seria una bona manera de reforçar els llaços familiars i de dur una vida una mica més descansada. Apagar la tele i compartir una estona plegats durant el sopar, segur que milloraria la relació entre adults i infants, que massa aviat esdevenen adolescents (els infants; alguns adults no abandonen mai aquesta etapa). Que em perdoni el Dr. Estivill, però potser hi hauria alguns psicòlegs més a l’atur.
La meva pregunta és: perquè dimonis* no s’accepta l’horari intensiu a l’escola?
Països europeus de gran tradició educativa l’apliquen des de fa molts anys amb excel·lents resultats. Dedicar el matí als estudis obligatoris i la tarda a les activitats extraescolars o al joc i el descans és la millor manera de combinar educació amb lleure, cultura amb descans i relació familiar.
Sembla que hi hagi un rebuig sistemàtic a la lògica i al sentit comú. Els horaris continus garanteixen la custòdia dels nens i nenes de la mateixa forma que ho fa la jornada partida. Aquells pares que creuen que hauran de carregar més hores amb els seus fills poden estar tranquils. L’escola els guardarà fins a les 5 de la tarda.
Em pregunto si darrera d’aquest rebuig no hi ha raons fosques, com l’enveja al col·lectiu de mestres, aquesta colla de dropos que tenen tantes vacances i que ens obliguen a carregar amb els nostres fills tot l’estiu, com si no paguéssim impostos!
A Espanya hi ha algunes comunitats que apliquen la jornada intensiva, com Andalusia. “Clar - em direu - els andalusos ja se sap...” (Veieu per exemple: http://www.juntadeandalucia.es/averroes/ceipblasinfante/spip.php?article29)

Amb la jornada intensiva tothom hi sortiria guanyant. El matí és el moment que la ment està més disposada a les matèries intel·lectuals o més dures. L’alumnat podria fer les activitats extraescolars i tornar a casa en un horari raonable. Els pares que poden i volen estar amb els seus fills, disposarien de més temps. Els que treballen fins tard, es trobarien en la mateixa situació que tenen ara, per tant no notarien cap efecte, llevat que els seus fills, probablement, tindrien un millor rendiment escolar perquè disposarien de temps per estudiar, jugar o fer altres activitats. Els mestres podrien organitzar millor el seu temps escolar i privat. Finalment, les escoles de música podríem oferir horaris racionals i els nostres alumnes tindrien temps de fer allò que ara no poden: estudiar l’instrument a casa.

JJG


*La paraula adequada es refereix a les gònades masculines però m’ha semblat una mica grollera en aquest context.

Recital de dos pianos divendres 16 de gener a l'aula magna de l'escola

RECITAL DE DOS PIANOS
Obres de Schumann, Brahms, Poulenc i Albéniz.
Guillaume Lamasurier i Efrem García Salinas, pianos
Aula Magna de l’Escola Municipal de Música Victòria dels Àngels
Divendres 16 de gener

El divendres 16 vam poder gaudir d’un concert extraordinari a càrrec de Guillaume Lamasurier i Efrem García Salinas.

Vam poder apreciar una interpretació molt ajustada i d'un remarcable equilibri sonor, malgrat la diferència que hi ha entre els dos instruments de l’Aula Magna, dels Estudis en forma de cànon de Schumann, en la versió que Debussy va fer per a dos pianos.

La Sonata 1918 de Poulenc és una obra de petites dimensions, quasi naïf, però d’un resultat musical compacte i directe. Original per a un piano a quatre mans, la van interpretar a dos pianos. Aquest fet facilita una mica els problemes de pedalització però, en la meva opinió, li treu espectacularitat visual i unitat sonora.

Les Variacions sobre el Coral de Sant Antoni de Haydn, op. 56b, de Johannes Brahms pertanyen a l’important grup de d’obres que el compositor va escriure sota aquesta forma musical. Totes elles contenen una profunda exploració temàtica i comparteixen una gran unitat formal que les situa al cim de la creativitat compositiva de Brahms. Les variacions que vam poder escoltar, que com va explicar l’Efrem García abans d’interpretar-les, no és clar que es tracti realment d’un tema de Haydn, van servir per recordar el bicentenari de la mort d’aquest compositor austríac. Guillaume i Efrem les van interpretar amb decisió i energia. Probablement, amb el pas del temps, la interpretació esdevindrà més càlida i regular, però indubtablement, el treball del duo va ser magnífic.

Navarra, l’obra d’Albéniz que tancava el programa, també en homenatge al centenari de la seva mort, és una versió a dos pianos transcrita per Franck Marshall, alumne de Granados que va donar continuïtat a l’escola de piano iniciada per aquest compositor. És una obra en la línia d’Ibèria, de complexitat harmònica, gran dificultat tècnica i discurs molt clar, apassionat i ben construït dins de la sonoritat hispano-francesa que caracteritza el seu compositor. El fet d’estar repartida entre dos pianos, no facilita gaire la interpretació. Potser no apareixen els complicadíssims entrebancs tècnics de la versió original, però queden compensats per la dificultat d’equilibrar els dos pianos en el continu intercanvi motívic que s’estableix entre ells. Tot això va ser resolt amb gran comoditat pels dos intèrprets que van acabar oferint, aquesta vegada en un piano a quatre mans, una de les Danses Hongareses menys conegudes de Brahms com a bis.

JJG

dimarts, 20 de gener del 2009

Un Pallasso a Gaza

Un Pallasso a Gaza

L’estiu passat vaig tenir l’oportunitat i el privilegi de poder visitar Gaza formant part d’una expedició de Pallassos Sense Fronteres. Varem viatjar 5 pallassos, dos nois i tres noies, més una reportera gràfica amb l’objectiu de portar riures i alegria als nens palestins, víctimes inocents d’un llarg conflicte que ara ha arribat al seu deliri més horrorós.
Allà varem treballar sota la coordinació de la UNRWA (Agència de les Nacions Unides pels refugiats palestins a l’Orient Mitjà), des del principi ens van advertir de la perillositat del lloc i dels possibles riscs que hauriem d’evitar. El cap de seguretat de la UNRWA ens va rebre amb un alliçonador discurs on ens advertia de que erem per la nostra condició d’europeus i pallassos, una provocació davant de l’integrisme de Hamas, això representava que ocupavem la categoria d’objectius potencialment segrestables i per tant, haviem de seguir estrictament les normes de seguretat marcades.
Feliçment la realitat fou un altre, l’acollida per la gent de Gaza fou meravellosa des del principi fins al final, l'hospitalitat palestina que ja havia conegut en anys anteriors a Cisjordania es mostrava aquí com un esforç continuat per esborrar la imatge de pais terrorista que ens sol arrivar a través dels mitjans de comunicació, amabilitat com a mostra d’agraïment per anar a visitar-los, per portar el riure, per no deixar-los sols davant la injusticia del bloqueig i el control de l’Estat d’Israel. Afortunadament no varem patir cap atac, no va caure cap misil, no hi va haver en cap moment sensació de perill, tot i que el paisatge destruit ens mostraven clarament que allà no era un lloc de pau.
Varem fer 30 espectacles en 12 dies, gairebé unes 5000 persones van gaudir dels pallassos. Al principi de cada show els grans s’encarregaven d’animar als petits fent-los cantar i aplaudir amb força, és una tècnica psicològica per oblidar la por i desconectar de la realitat, ja ho havia viscut i compartit amb els nens de Nablús en el moment de creuar un chek-point de l’exercit israelí. Llavors, quan s’havien creat les condicions, arrencava l'espectacle. Les dones reien sota els vels, els homes aplaudien emocionats, les nenes i nens obrien els ulls per no perdre el fil de cada pallassada. Al final s’acostaven per tocar-nos, volien fotos, nassos, globos, confetti…, durant una hora podien desconectar de patiments i pors, per una hora podien tornar a ser nens.

A Gaza City varem coneixer un grup de joves amb inquietuds pallasses, practicaven algunes tècniques de circ, malabars i acrobacia, també breakdance. Varem intercanviar coneixements i vestuaris, els varem convidar a participar en alguns dels nostres shows, ens ferem amics gaudint de la seva companyia i protecció fins el darrer dia. No varem entrar en discusions sobre afinitats politiques, si eren de Hamàs o de Al-Fatah, si terroristes o màrtirs…, eren gent oberta, respectavem les seves creences i ells respectaven les nostres, es mostraven esperançats amb un futur de pau i llibertat, tot i que somiaven en poder sortir tenien clar que Gaza era la seva terra.

El projecte amb PSF incloïa també actuacions a la part israeliana, la nostra alegria anava dirigida a tots els nens i nenes que pateixen les conseqüències de la violència, tots són víctimes inocents dels conflictes dels adults. Si dos pobles enfrontats podien riure de les mateixes pallassades no sembla tan absurd pensar que algun dia es podrien arrivar a entendre, podria ser aquest un motiu d’esperança.
Varem actuar a Eskhol, un poble a 5km de la franja de Gaza, on a vegades cauen els Kassam. Viuen sota l’amenaça d’aquests misils casolans en còmodes cases amb doble vidre a les finestres i doble sostre, tenen boniques piscines, parcs, patis d’escola amb refugis equipats davant dels possibles atacs.
Però la situació d’aquests pobles i kibutzs d’Israel no té comparació possible amb la tragedia diaria que viu Gaza. La desproporció en patiment ha quedat aquests dies clarament demostrada amb la invasió de l’exercit israelià.
A Gaza no hi han refugis, no hi ha on amagar-se.
La població palestina ja fa anys que viu la mort lenta del bloqueig que aplica l’estat d’Israel, dos “zepelins” equipats amb càmeres d’alta tecnologia estrategicament situats al nord i al sud de la franja vigilen a la població palestina, un "Gran Hermano" que no fa gens de gràcia. Varem visitar l'aeroport fantasma aprop de Khan Yunis i Rafah, una de les zones més castigades, passejavem per la pista dinamitada, plena de cràters..., impossible aterrar, impossible enlairar-se..., un altre porta tancada.
L'actuació a Eskhol davant d'uns 300 nens israelís va ser tot un èxit. La gent del poble va agrair-nos el gest al final del show, un d'ells, pare amb el fill als braços em va comentar:- "quan torneu a Gaza l'any que ve, els hi dieu que aquí no els odiem..., que volem viure en pau...". Així em veia de cop i volta convertit en missatger de pau, sense creure del tot en aquelles paraules, digerint encara la diferència abismal entre un lloc i l'altre, ..., voldria ser capaç de creure en els bons desitjos d'aquell home. Li vaig preguntar perquè no els hi ho deia ell mateix, ell que vivia a 5km, ell que era el seu veí..., però no vaig trobar resposta. Pot-ser aquest habitant d'Eskhol és un dels pocs israelís que no aprova l'atac i la masacre que està visquent Gaza, però la majoria de la població israelí hi està a favor. Qui justifica una guerra justifica tots els seus crims. Cadascú té les seves raons i engendra els seus monstres, aquest atac no portarà la pau, l'Estat d'Israel és responsable de la destrucció i de la masacre sobre el poble palestí, d'engendrar odi i venjança en les futures generacions.

No se si podré tornar a Gaza, no se si els joves soldats israelís en deixaràn un troç o ho reventaran tot mentre van experimentant amb les últimes tendències del mercat en arsenals, bombes i "fósfor blanc"....,.
Quan parin les bombes tornarà l'ajuda a Gaza,...aviat, quan ens deixin, haurem de tornar els pallassos. Tornarem amb els bons desitjos, amb el crit de justicia de la gent que es va manifestar pels carrers, reinventant el riure per damunt de la tristesa dibuixada a cada racó..., el conflicte seguirà ben viu, el silenci dels morts també, dificilment podrem donar missatges de que no hi hà odi..., como s'explica?..., sinó és odi, que és?...
Algú haurà d'explicar-ho als nens de tots dos costats, els nens són sempre les victimes més inocents, en ells es perpetuarà el conflicte, en ells hi haurà pot-ser la solució...,.
Mentrestant no els podem deixar sols..., si hi torno hi aniré de pallasso, és la millor defensa i el millor atac.


Albert "Denguito"


videos que hi han al Youtube sobre l'expedició,

http://es.youtube.com/watch?v=-zvsM2-20CI
http://es.youtube.com/watch?v=2HYwzqxbYnQ

L'Espectacle "Fràgil"


Com alguns de vosaltres ja sabeu, fa temps que m’ he involucrat dins la companyia i productora Nocturns. Després d’ haver passat per l’Estruch de Sabadell i la Fira de Teatre al carrer de Tàrrega el 2008, arriba ara a Barcelona amb la versió definitiva de l’ espectable de teatre musical Fràgil, el musical al s.a.T. de Barcelona…
Aquest és un musical de nova creació que com us he dit arriba ara a la versió definitiva després de dos anys de creació i evolució permanent..
Us adjunto el cartell de programació i us animo a que vingeu a veure aquest espectacle..
Les entrades les podeu aconseguir a servicaixa i les dates són les següents:
De dijous a diumenge des del dia 28 de gener fins al 22 de febrer.


Salutacions a tothom i espero veure-us allí!!!!!!!

Octavi Català Gil.

dijous, 15 de gener del 2009

Proposta Formativa Grup SGAE a Catalunya

PROPOSTA FORMATIVA SEU GRUP SGAE A CATALUNYA (gener-abril 2009)
ARTENET- FORMACIÓ FUNDACIÓ AUTOR
Alta formació en art i tecnologia


CREACIÓ MUSICAL

26-30/01 Dll-Dv, 10:00-14 i 15:30-19:30h, 40h lectives
01. COMPOSICIÓ DE BANDES SONORES
Professor: Arnau Bataller
Organitza: Fundació Autor
Col.labora: Artenet
Més informació: www.fundacionautor.org

2-12/02 Dll-Dj, 18-21:30h, 28h lectives
02. INTRODUCCIÓ A LA MESCLA I EL MASTERING DIGITAL
Professor: Carlos Flores
Organitza: Artenet
Més informació: www.artenetcata.es

12/02-03/03 Dll-Dj, 10.30-14h, 38h i mitja lectives
03. CUBASE 4
Professor: Iván Pastor
Organitza: Artenet – Barcelona
Més informació: www.artenetcata.es

Febrer i març Dv, Dbt , 10-14 i 15:30-19, 30h lectives
04. TÈCNIQUES D’ENREGISTRAMENT
Professor: Carlos Flores
Organitza: Fundació Autor, Artenet i Conservatori Superior del Liceu
Convocatòria 1: 20,21,27,28/02
Convocatòria 2: 6,7,13,14/03
Concocatòria 3: 20,21,27,28/03
Més informació: www.artenetcata.es

25/03-15/04, Dll-Dj , 18-21.30h, 38h i mitja lectives
05. CREACIÓ DE MÚSICA PER A DIRECTES
Professor: Iván Pastor
Organitza: Artenet
Més informació: www.artenetcata.es

CREACIÓ AUDIOVISUAL

5-6/02, Dj-Dv 10-13:30, 7h lectives
06. CLASSE MAGISTRAL AMB ROSS MCELWEE (cinema documental)
Organitza: Master en Documental Creatiu de la UAB
Més informació: www.documentalcreativo.edu.es
www.fundacionautor.org

CICLE D’ANIMACIÓ

16/02-04/03 Dll-Dj 18-21:30h, 38h i mitja lectives
07. Animació amb Flash CS4
Professor: Nathan Cornes
Organitza: Artenet
Més informació: www.artenetcata.es

24/02-26/03 Dmt i Dj 17-21h, 40h lectives
08. Tècniques directes d’animació
Professors: Frank María i Anna Cufí
Organitza: Fundació Autor
Més informació: www.fundacionautor.org

30/03-03/04 Dll-Dv 10-14h i de 15:30 a 19:30h, 40h lectives
09. PLASTIANIMACIÓ amb Pablo Llorens
Professor: Pablo Llorens
Organitza: Fundació Autor
Més informació: www.fundacionautor.org

5-24/03 Dll-Dj 18-21:30h, 38h i mitja lectives
10. TÈCNIQUES DE VISUAL JOCKEY
Professor: Txampa
Organitza: Artenet
Més informació: www.artenetcata.es

16-30/04 Dll-Dj 17-21h, 40h lectives
11. EFECTES DIGITALS AMB AFTER EFFECTS
Professora: Anna Cufí
Organitza: Artenet
Més informació: www.artenetcata.es

CREACIÓ EN DRAMATÚRGIA

Gener, febrer, març
12. CICLE DE TALLERS DE POÈTICA DELS SENTITS I IMATGE SENSORIAL
Organitza: Caixa d’Eines del Teatro de los Sentidos
Col·labora: SGAE i Fundació Autor
Més informació: Tel. 678751788. A/e: caixadeines@teatrodelossentidos.com , www.teatrodelossentidos.com

CREACIÓ MULTIMÈDIA

23/02-19/03, Dll-Dj, 15-17:30h, 40h lectives
13. DISSENY I TRACTAMENT DE PÀGINES WEB
Professor: Onofre Bachiller
Organitza: Artenet
Més informació: www.artenetcata.es

23/03-2/04, Dll-Dj, 15-17:30h, 20h lectives
14. NETWORKING. Amplia la teva xarxa de contactes a internet
Professor: Onofre Bachiller
Organitza: Artenet
Més informació: www.artenetcata.es

GESTIÓ PROFESSIONAL I ENTORN LEGAL

2-23/03, Dll, 18-20h
15. TENIM RESPOSTES. Sessions informatives sobre l’entorn legal dels creadors de l’àmbit audiovisual i de les arts escèniques
Organitza: Fundació Autor
Més informació: www.sgae.cat ; www.fundacionautor.org



Més informació i inscripcions:
A/e: iromerog@sgae.es
Tel. 93.268.90.00. Extensió 2248

dissabte, 10 de gener del 2009

Manifestació contra la invasió i la massacre a Gaza


CCOO de Catalunya manifesta el seu absolut rebuig a la brutal actuació d'Israel contra el poble palestí a Gaza mitjançant una brutal agressió militar que atempta de forma greu contra la població civil de la franja, on ja normalment la població està afectada per un setge constant que fa que la vida quotidiana s'assembli clarament a la d'un gueto. CCOO fa seva la convocatòria de manifestació de rebuig a la massacre de Gaza, i convoca tots els seus afiliats i la ciutadania a participar el proper dissabte dia 10, a les 17 hores, a la plaça Universitat de Barcelona. Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya

Espectacle el 25 de Gener a l'Auditori

Hola a todo@s!!
queria deciros que no os podeis perder "SOLO", el último espectáculo de la Camerata Sant Cugat.
Es un montaje en donde no falta de nada: música, danza, fotografía, pintura, poesía.
Venid a vernos el dia 25 de Enero al Teatre Auditori de Sant Cugat.
Más información sobre el espectáculo así como las entradas se pueden conseguir en la web del Teatre Auditori: http://www.teatre-auditori.santcugat.cat/
Animaos a venid!!!
Un beso y nos vemos allí.
Montse.